Robotten Robbie hjælper ansatte med funktionsneds­ættelse på Ford-fabrik

17-08-2022

Ford har fået en ny medarbejder, som er af en helt særlig støbning. Faktisk en noget hård støbning – den nye medarbejder, er nemlig en robot, der nu er blevet fast medarbejder på fabrikken i Köln.

På den tyske fabrik i Köln er robotten Robbie nu en fast del af medarbejderstaben. Her er den med til at hjælpe fabrikkens ansatte af kød og blod, der har en funktionsnedsættelse eller skal aflastes i deres arbejde. For eksempel når der skal tages hensyn til ømme skuldre, håndled eller andet.

Robbie er en såkaldt ’cobot’, også kaldet en kollaborativ robot, der er udviklet til at samarbejde med mennesker.

- Med Robbie viser vi, hvor mange forskellige funktioner ansatte med funktionsnedsættelser kan udføre, når bare arbejdspladsen skaber gode faciliteter for den enkelte medarbejder. Cobots som Robbie kan hjælpe med at skabe endnu flere jobs og være med til at forlænge arbejdslivet for vores medarbejdere, siger Oliver Färber, plant manager, Cologne Powertrain Operations, Ford Europa.

En trofast kollega ved samlebåndet

Tyske Dietmar Brauer har i 30 år arbejdet ved samlebåndet på den tyske fabrik. Efter et langt arbejdsliv oplevede han pludselig udfordringer med både skuldre og håndled, og han frygtede i den forbindelse, at hans arbejdsliv skulle ende.

Robotten Robbie

- Med årene er det blevet sværere for mig at udføre mit arbejde. Når robotten hjælper mig, er det som at have en ekstra arm – en meget stærk arm. Det har ændret alt. Jeg håber, at mange flere mennesker vil kunne få chancen for at fortsætte med at udføre det arbejde, vi værdsætter så højt, siger Dietmar Brauner.

I dag arbejder Dietmar og robotten Robbie sammen ved samlebåndet på fabrikken i Köln, hvor de monterer dæksler på motorer.

Se her, hvordan arbejdet foregår:

Prisvindende projekt: Store muligheder for samarbejde mellem mennesker og maskiner

Arbejdet mellem Dietmar og robotten er en del af Fords forskningsprojekt, der er udviklet for at vise, at personer med nedsat mobilitet eller funktionsevne, kan udføre deres arbejde uden behov for alverdens hensyn.

Robotten Robbie bevæger sig kun, når den aktiveres af Dietmar, og den registrerer desuden ved hjælp af sensorer, hvis Dietmars hænder eller fingre er i vejen.

Det prisvindende forskningsprojekt har modtaget støtte fra blandt andre RWTH University i Aachen og fra den offentlige virksomhed, Landschaftsverband Rheinland (LVR).

- Vi har med cobots skabt en unik arbejdsplads i vores branche, og på baggrund af den succes vi har oplevet her, vil vi implementere lignende løsninger på andre type arbejdspladser, der er særlig tilpasset medarbejdere med nedsat funktionsevne. Mulighederne for samarbejde mellem mennesker og disse robotter er meget gode, siger professor Mathias Hüsing, RWTH University.

     Arbejd

Det er ikke første gang, at Ford gør brug af kollaborative robotter, der giver medarbejderne en hjælpende hånd med alverdens arbejdsopgaver. Ford har tidligere budt velkommen til en såkaldt hunderobot på Fords fabrikker.

Kilde: MyNewsDesk

Følg Ford på Mynewsdesk – Ford.dk – Facebook – Instagram – LinkedIn

Nyheder og events

Aktuelle kampagner

Se tilbud fra Gildberg A/S

Nyheder og events

Se nyheder fra Gildberg A/S